RMU Đurđevik: Pozitivni uprkos problemima

RMU Đurđevik u 2016. godini ostvario dobit od 250 hiljada KM • Imali smo problema sa javnim nabavkama, kazao je direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić

separacija980x395

Kao i mnogi rudnici u okviru Koncerna Elektroprivrede BiH i Rudnik mrkog uglja Đurđevik u 2016. godini je poslovao pozitivno. Ostvarivši dobit od oko četvrt miliona KM, Đurđevik je napravio značajan pomak u odnosu na prethodne dvije godine, a da nije bilo nepredviđenih problema, dobit je mogla biti daleko veća.

Dinamički plan

– Imali smo dosta problema sa javnim nabavkama. Napravljene su greške oko nekih javnih nabavki, za to i sami snosimo odgovornost, jer smo kasno krenuli u proceduru i nismo imali dinamički plan. Da ne bismo imali sličnih problema u ovoj godini, napravili smo dinamički plan za javne nabavke, kako bismo na vrijeme mogli nabaviti svu potrebnu opremu, čak ako računamo i probleme koji idu uz nabavke, kazao nam je generalni direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić.

Samir Hadžić

Tako je zbog nemogućnosti nabavke transportne trake na drobilično-transportnom postrojenju i guma za damper kamione, trpjela proizvodnja uglja, koja je u odnosu na plan u 2016. godini bila umanjena za oko 40 hiljada tona.

– Imamo jako zastarjelu opremu, tako da se uvijek mogu desiti neke nepredviđene stvari. To je uzrokovalo i kvarove na transportnoj traci, ali i trošne damper gume. Mi za to nismo imali planirana sredstva, pa smo imali značajno manje transportne kapacitete. Bez ovih problema, a i da je sistem javnih nabavki bolje uređen, mi bismo sasvim sigurno dostigli planiranu proizvodnju i ostvarili daleko veću dobit, dodao je Hadžić.

RMU Đurđevik posluje u okviru Koncerna Elektroprivrede i trenutno broji oko 880 radnika, sa planiranom godišnjom proizvodnjom od oko 600 hiljada tona. Međutim, u toku su restrukturiranje i sistematizacija radnih mjesta, koja će sasvim sigurno donijeti promjene, ali ne nužno i otpuštanja radnika.

– Prvo moramo uraditi sistematizaciju radnih mjesta, dobro isplanirati i iskoristiti postojeće kapacitete i onda vidjeti treba li novih radnika. Mi u naredne tri godine imamo plan proizvodnje od oko 600 hiljada tona godišnje, koje će u najvećoj mjeri, tačnije u iznosu od 85 posto, biti plasirane Termoelektrani Tuzla, što nam je velika olakšica, jer imamo redovnog i sigurnog kupca, kazao je Hadžić.

Ovo će uvjetovati i buduća ulaganja u rudnik, s obzirom na to da će ovaj rudnik TE Tuzla snabdijevati najmanje još 15 godina, koliko je životni vijek Bloka 6. Zastarjela oprema, koja predstavlja veliki rizik i za rudare i za planiranje godišnje proizvodnje, mogla bi ugroziti ove planove, zbog čega se očekuju velika ulaganja i kapitalne investicije u iznosu oko 10 miliona KM.

Investicije

– Ove godine očekujemo velika ulaganja od vladajućeg društva i da bismo mogli dobiti kapitalne investicije u vidu dva bagera i tri damper kamiona. Prošle godine smo očekivali da dobijemo jednu bušilicu od vitalnog značaja, cisternu i bager, što nije ispunjeno, tako da sve to očekujemo u 2017. godini, što će sigurno dovesti do ispunjenja planirane proizvodnje, kazao nam je Hadžić.

damper980x395

Nakon prestanka rada Bloka 6 u narednih petnaestak godina sudbina RMU Đurđevik je upitna, s obzirom na to da će novi Blok 7 ložiti isključivo lignit, koji se iskopava na površinskom kopu Dubrave. Međutim, postoje rezervne opcije.

– Mi od Bloka 7 nećemo imati ništa, ali pomoglo bi nam kada bismo mogli plasirati ugalj u banovićku elektranu. Imali smo mi ponuda i od nekih većih fabrika, cementara, koje su tražile godišnju isporuku oko 150 hiljada tona, tako da uvijek imamo i tu opciju, dodao je Hadžić.