Srebreničani proizvode pelet za EU

U Zelenom Jadru kod Srebrenice u četvrtak je zvanično otvorena fabrika za proizvodnju peleta EKO-M, koja upošljava 25 radnika, a vlasnik Marius de Wilt iz Holandije odmah je najavio proširenje proizvodnje i nova radna mjesta, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Zeleni Jadar udaljen je desetak kilometara od Srebrenice i ranije je bio centar drvne industrije sa oko 1.600 uposlenih, a namještaj koji se proizvodio na ovom mjestu plasiran je i na američko tržište. Nažalost, sva ta postrojenja i radna mjesta uništena su tokom krvavih sukoba od 1992. do 1995. godine.039

Marica Simić, zamjenica direktora fabrike EKO-M kazala je danas kako srebrenička fabrika peleta 80 posto proizvoda izvozi u Italiju, Sloveniju i Austriju, te dio u Grčku, a planirano je i proširiti tržište na Njemačku i Holandiju.

Marius de Wilt, koji je investirao u ovu savremenu tvornicu, najavio je uskoro dopremanje novih mašina u Srebenicu i povećanje proizvodnje i do 1.000 tona peleta mjesečno što će značiti desetak novih radnih mjesta, piše Patria.

001EKO-M je treće firma koja je u Srebrenici otvorena u 2014. Ranije je u Srebrenici farmu tovnih pilića otvorila zadruga Bios iz Visokog, nekoliko mjeseci kasnije Klas je u Srebrenici pokrenuo proizvodnju tjestenine a u četvrtak je zvanično počela sa radom i fabrika peleta, piše Patria.