Srebrenički pčelar dobitnik priznanja za najkvalitetniji med

Ovaj dvadesetosedmogodišnjak vratio se u svoje rodno selo, zasnovao porodicu i od vlastitih sredstava, radeći na poljoprivredi uspio kupiti rojeve i košnice te tako se počeo baviti uzgojem pčela. Elmedin se pčelarstvom bavi deset godina, a zanje je naslijedio od djeda. On danas ima 150 košnica i dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet meda u BiH i Hrvatskoj.

“Pčelarstvom se baviti je zanimljivo i treba dosta raditi, a najviše treba ulagati. Svakog dana oko pčela se ima posla, jer ukoliko se ne radi nema uspjeha. Živjeti se može od pčelarstva. Kod nas je najkvalitetniji med, jer je priroda čista gdje boravimo”, izjavio je Omerović.

Ističe da je tradicija porodice Omerović bavljenjem pčelarstvom, dodajući da je prošle godine dobio proizvedenog meda dvije i po tone.

On kaže da je zadovoljan svojim kvalitetnim medom, naglašavajući da ova godina nije bila dobra za pčelare.

“Ova godina je lošija od prethodne. Uspio sam izvaditi meda kako bi pokrio troškove tokom zime. Ova godina za pčelare je skroz loša. Inače, proizvodim matice i ove godine sam dosta prodao matica. Pčelari koji se ozbiljno bave pčelarstvom moraju da prodaju i pčele, a ne samo med. Planiram u budućnosti da imam 300 košnica meda”, zaključuje Omerović.

On svoj proizvod meda prodaje širom Bosne i Hercegovine, a kilogram meda košta 15 KM. Elmedin Omerović je već odavno u Srebrenici poznat kao jedan od najperspektivnijih pčelara