Studenti iz cijelog svijeta beru bh. kornišone

Jučer je održan cjelodnevni događaj “B&H- Kingdom of Cornichons” koji je organizovala firma Agrona d.o.o. Živinice u sklopu projekta “USAID Partnerstvo za razvoj agrobiznisa”.

U sklopu događaja oko 50 studenata iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa studenatima iz Brazila, Kanade, Portugala, Španije, Kine, Švicarske, Italije, Azerbejdžana, Turske, Litvanije, Grčke, Bahreina, te drugih zemalja su brali kornišone kako bi na simboličan način pružili podršku bosankohercegovačkoj privredi.

Nakon berbe upriličen je obilazak pogona fabrike “Voćar-promet” iz Glumine kod Zvornika odakle se vrši izvoz sirovog kornišona prema zemljama EU, te su obišli pogon za proizvodnju kiselog kornišona pod bh. brendom “Natura”.

“Imali smo jako zanimljiv dan. Upoznali smo i drugi dio BiH, i to onaj stvarni. Način na koji ljudi žive i zarađuju u ovoj zemlji. Brazil je kraljevstvo kafe, a BiH kraljevstvo kornišona”, uz osmjeh je izjavila studentica iz Brazila.

“Ova firma i ovaj projekt dokaz su da u BiH biznis može da uspije, ukoliko su pojedinci samoinicijativni. Na taj način BiH može parirati velikim državama po pitanju proizvodnje ovakvih i sličnih proizvoda. To je ono što želimo prenijeti našim kolegama iz drugih zemalja”, kazao je student iz BiH Aldin Bukvić.

Cilj ovog događaja je da se studenti iz cijelog svijeta upoznaju ne samo sa običajim i kulturom BiH, nego i sa privrednom granom naše zemlje. BiH ima velike potencijale u uzgoju i plasmanu kornišona na inostranom tržištu. Kroz praktičan dio, studenti iz cijelog svijeta, upoznali su se sa jednim od najvećih poljoprivrednih projekata u BiH i načinom na koji se on implementira.