SurTec godinu završava višemilionskom investicijom: Otvorena topla cinčaona

Konjička kompanija SurTec Eurosjaj danas je svečano otvorila novi proizvodni pogon tople cinčaone. Jasmin Badžak, direktor kompanije kazao je za poslovni portal Akta.ba kako se radi o višemilionskoj investiciji.

“Topla cinčaona ima kapacitete za konstrukcije dimenzija do 9×2,9×1,3 m i  novi je izazov za tim SurTec – Eurosjaja”, kazao je Badžak, pojašnjavajući kako je toplo cinčanje dosad najefikasnija i ekološki najprihvatljivija zaštita čelika od korozije u svijetu. Pojašnjava kako tehnološki proces u novom pogonu prati zahtjeve proizvodnje, a sastoji se od pripreme i sušenja materijala, zatim potapanju u cink i hlađenje materijala.

U novi pogod je zaposleno oko 50 ljudi i plan proizvodnje za prvu godinu je 6.000 tona pocinčane robe sa tendencijom povećanja.

“Sa ovim pogonom zaokružujemo spektar usluga i slobodno možemo reći da smo osposobljeni za pružanje usluga i najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva u površinskoj zaštiti metala, a sve na jednom mjestu”,ističe Badžak.

U posljednjem periodu kompanija je instalirala i nove linije za cink-nikl za potrebe autoindustrije, pojačali su kapacitete u procesima kalajisanja, bakarianja i fosfatiranja. To su uglavnom procesi sa velikim zahtjevima površinske zaštite – kao što je autoindustrija. Značajan kapacitet su i procesi dekorativnog kromiranja i krom-nikl koji su zastupljeni u industriji namještaja.

Za iduću godinu u SurTecu planiraju instalirati nove linije KTL – kataforezno lakiranje koja će zadovoljiti najveće zahtjeve trajnosti lakiranja i zaštite robe. Također planiraju uvesti metod selektivne zaštite – što je jedna novina na našim prostorima.

“Ova metoda će nam omogućiti da za naše kupce vršimo zaštitu metalnih komponenti na licu mjesta – to podrazumjeva da naše mobilne ekipe izađu na teren i unutar velikih sistema naprave trenutnu reparaciju metalnih segmenata i na taj način spriječe zaustavljanje rada tog sistema. Ovo je metoda koja može značajno smanjiti periode remonta i održavanja velikih sistema u proizvodnji”, ističe Badžak.

surtec_cincaona3Inače, svečanom puštanju linije u pogon prisustvovati Federalni premijer Fadil Novalić,  predstavnici Općine Konjic sa načelnikom Emirom Bubalom, predstavnici Udruženja privrednika općine Konjic i predstavnici firmi iz sektora metalske industrije iz Konjica kao što su Igman, Graewe, Štancovani dijelovi i drugi.

Podsjećamo, SurTec – Eurosjaj d.o.o. je preduzeće osnovano 1996. kao “joint venture” sa firmom SurTec International (Njemačka), jednim od vodećih proizvođača specijalnih hemikalija za površinske zaštite metala u Europi. Kompanija je locirana u industrijskoj zoni Igman u Konjicu. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja i plasman hemikalija za galvanotehniku, industrijskih odmašćivača, masti i maziva, kao i galvanske usluge površinske zaštite metala. Nakon 20 godina postojanja i kontinuiranog razvoja firma SurTec Eurosjaj posjeduje 20 različitih tehnologija površinske zaštite metala, 205 zaposlenih i prati najnovije trendove tehnologija sa ciljem zadovoljavanja svih zahtjeva kupaca.