Sve spremno za 12. EMMAUS – Međunarodni omladinski radni kamp u Srebrenici

 

final (Large)

Srebrenica, 3. juli 2017. – Još nekoliko dana dijeli nas od početka dvanaestog EMMAUS – Međunarodnog omladinskog radnog kampa u Potočarima, Srebrenica koji će se održati od 10. do 24. jula. Aplikacije za prijave na kamp su zatvorene a prijavilo se oko stotinu volontera iz Holandije, Francuske, Turske, Belgije, Pakistana, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Španije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja kampa planirane su aktivnosti na rekonstrukciji i uređenju kuće, kao i priključenje na vodovodnu mrežu za dvije starije žene u stanju socijalne potrebe. Također bit će urađena rekontrukcija kuće za jednu socijalno ugroženu porodicu iz Srebrenice, čišćenje i uređenje Starog grada Srebrenica, čišćenje i uređenje stećaka i historijskih spomenika od značaja za Srebrenicu. Učesnici Kampa pružat će pomoć lokalnom stanovništvu u svakodnevnim radovima kao što su košenje trave, branje voća i povrća, cijepanje i slaganje drva za zimu, radovi na farmi, itd. Planirano je i uređenje Evropskog centra za civilni servis, a jedna od značajnijih aktivnosti koju volonteri već tradicionalno realizuju je i čišćenje Memorijalnog centra nakon komemoracije 11. jula.

Pored angažmana koji je osmišljen isključivo sa ciljem pomoći socijalno ugroženom stanovništvu sa područja opštine Srebrenice, kao i šireg područja, volonteri će učestvovati u realizaciji različitih edukativnih i kreativnih radionica, sportskih takmičenja, izleta i druženja.

 „Zaintersovanost mladih za učešće na našem kampu raste iz godine u godinu i veoma smo zadovoljni odzivom volontera iz BiH, ali i drugih zemalja. Kamp u Srebrenici predstavlja nezaboravno iskustvo za sve učesnike. To je jedinstvena prilika da se mladi iz cijelog svijeta upoznaju i povežu kroz radne aktivnosti i neformalna druženja, da zajedničkim snagama pomognu lokalnom stanovništvu u izgradnji bolje budućnosti“, izjavila je Mirela Ahmetbegović rukovodilac Ureda za mlade MFS-EMMAUS-a.

Kako je bilo na kampu prošle godine možete pogledati na:

https://www.youtube.com/watch?v=85GgXfv6juY

Dobro se boljim vraća!

 http://www.mfs-emmaus.ba; Facebook: MFS-EMMAUS