Trebević dobio vizualno rješenje logotipom “Zaštićeni pejzaž Trebević”

Planina Trebević od danas ima vizualno rješenje logotipa “Zaštićeni pejzaž Trebevića” a suveniri i promotivni materijal s logom će već od 215. godine biti u opticaju i dostupni svim građanima i turistima.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović danas je potpisao Ugovor o autorskom djelu idejnog rješenja loga “Zaštićenog pejzaža Trebević“ a autori najboljeg idejnog rješenja su Tarik Hodžić i Vanesa Prodanović. Vrijednost nagrade je 3.000 KM.

Ministar Petrović je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što može potpisati Ugovor s dva mlada autora idejnog loga “Zaštićenog pejzaža Trebević“, te naglasio da su vidljivi pozitivni efekti rada i Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja na ovom terenu.

“Smatram da će i realizacijom ovog idejnog rješenja loga i s aspekta popularizacije i turizma, prije svega ekološkog ovo područje dobiti dodatni poticaj”, kazao je Petrović i dodao da logo nije tipičan, već je imanentan Trebeviću jer se vidi urbana i zelena zona kompletnog tog područja.

Poželio je uspjeh i sreću prije svega građanima Sarajeva, uz nadu da „Trebević ne bude zadnje zaštićeno područje, već da to bude i Bembaša, Ivan, Bjelašnica, ali je Trebević posebno mjesto koje će, ako bude sreće i pameti, s izgradnjom žičare postati destinacija kakva je bila i prije rata, a ovaj logo je divan korak ka tom rješenju“.

Autor loga Hodžić je kazao da Trebević možemo posmatrati i osjećati kao sarajevsku baštu. Osnovni geometrijski oblik vizuala loga romb koji je veoma korišten u svim oblicima bh.umjetnosti i izražavanja, a izabran je zbog mogućnosti gradacije elemenata i osjećaja koji daje ovaj geometrijski element, a to su nestatičnost i akcije, te osjećaj balansa.

Planina je predstavljena u vrhu, potom slijede putevi i komunikacija te gradska struktura, predstavljena je stiliziranim elementima tri stabla bora koja su postavljena u gornjoj zoni romba te simboliziraju planinu Trebević.

Simbol grada su kvadrati crvene boje koji asociraju na krovove kuća, kvadratić ispunjen žutom bojim simbolizira i izlazak sunca, a kvadratić plave boje vodu i zrak. Prostor između svih tih elemenata predstavlja putnu komunikaciju planine i grada. Ovo vizualno rješenje sugeriše interakciju.

I direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić novinarima prezentirao je akciju čišćenja Trebevića koja je, u saradnji s lokalnim zajednicama, trajala od aprila do decembra ove godine, te naglasio da Trebević polako i sigurno dobija na lijepom izgledu, postavljeni su putokazi, označena još minirana polja, te da Trebević više ne služi za odlaganje smeća.

Osnovni cilj donošenja Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža „Trebević“ kao i njegovih podzakonskih akata (čiji je postupak donošenja u toku) jest upravo očuvanje izuzetno vrijednog prirodnog bogatstva.