Turci u Vogošći otvaraju pogon za rafinisanje jestivog ulja

U poslovnoj zoni u Vogošći za dva mjeseca trebala bi početi proizvodnja u pogonu za rafinisanje jestivog ulja, potvrdio je za poslovni portal Akta.bavlasnik firme Abdurahman Çesko.

Kompanija pod imenom Starfield&Oils d.o.o. već je registrovana u Bosni i Hercegovini, a uskoro će da primi i 28 radnika koji će raditi u proizvodnji.

Çesko pojašnjava, kako iza ovog projekta stoji uspješna turska kompanija Orkide koja osim Turske (Izmira), svoje podružnice ima u Japanu i SAD-u.

U Bosni i Hercegovini planiraju raditi bar narednih 10 – 20 godina, a vrijednost investicije je dva miliona eura.

Dok čekaju odorenja od strane bh. institucija, odnosno provođenje postupka izdavanja okolinske dozvole za izgradnju pogona za rafinisanje jestivog ulja na lokaciji Slobodna zona Vogošća, investitor priprema mašine za rad. Çesko kaže, kako se sve odvija predviđenom dinamikom i zadnjih dana aktivno rade na instalisanju opreme.

Inače, Orkide ulja su izrađena od 100 posto čistog ulja bez aditiva, bez genetski modificiranih uljarica, bez jakih kemijskih sredstava koji se koriste pri ekstrakciji ulja.

Orkide snadbijeva kupce širom svijeta svojim proizvodima i njihovo postrojenje je jedno od najvećih rafinerijskih jestivih ulja u svijetu.