U Konjicu otvoreni novi pogoni firme SurTec Eurosjaj, zaposleno 50 radnika

Jučer je u kompaniji SurTec Eurosjaj u Konjicu svečano puštena u pogon proizvodna linija za toplo pocinčavanje čelika. Svečanom puštanju linije su prisustvovali Federalni premijer Fadil Novalić, predstavnici Općine Konjic sa gradonačelnikom Emirom Bubalom, predstavnici Udruženja privrednika općine Konjic i predstavnici firmi iz sektora metalske industrije iz Konjica kao što su Igman, Graewe, Štancovani dijelovi, Alatnica i drugi.

Nakon obilaska proizvodnih pogona SurTec Eurosjaja, upriličeno je presjecanje svečane vrpce u novoizgrađenom objektu tople cinčaone.
151225013.2_xxl
U novi pogod je zaposleno oko 50 ljudi i plan proizvodnje za prvu godinu je 6.000 tona pocinčane robe sa tendencijom povećanja. Toplo cinčanje je dosad najefikasnija i ekološki najprihvatljivija zaštita čelika od korozije u svijetu. Područje primjene toplo pocinčanih proizvoda je široko: oprema za ceste, rasvjetni stubovi, armature za betoniranje, automobilska industrija, željeznice, elektroprivreda, poljoprivredne konstrukcije, razne ograde, čelične rešetkaste konstrukcije, komunalna oprema, metalne cijevi razne namjene, te gotovo svi ostali čelični proizvodi izloženi atmosferskim utjecajima.

“Sa ovim pogonom zaokružujemo spektar usluga i slobodno možemo reći da smo osposobljeni za pružanje usluga i najzahtjevnijim kupcima sa širokom paletom zahtjeva u površinskoj zaštiti metala, a sve na jednom mjestu”, ističe Badžak.

SurTec – Eurosjaj d.o.o. je bosansko-hercegovačko preduzeće osnovano 1996. kao “joint venture” sa firmom SurTec International (Njemačka), jednim od vodećih proizvođača specijalnih hemikalija za površinske zaštite metala u Europi.

Kompanija je locirana u industrijskoj zoni Igman u Konjicu. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja i plasman hemikalija za galvanotehniku, industrijskih odmašćivača, masti i maziva, kao i galvanske usluge površinske zaštite metala. 151225013.5_xxl
Nakon 20 godina postojanja i kontinuiranog razvoja firma SurTec Eurosjaj posjeduje 20 različitih tehnologija površinske zaštite metala, 205 zaposlenih i prati najnovije trendove tehnologija u površinskoj zaštiti metala.

U posljednjem periodu instalirane su nove linije za cink-nikl za potrebe autoindustrije, pojačani kapaciteti u procesima kalajisanja, bakarianja i fosfatiranja. To su uglavnom procesi sa velikim zahtjevima površinske zaštite – kao što je autoindustrija. Značajan kapacitet su i procesi dekorativnog kromiranja i krom-nikl koji su zastupljeni u industriji namještaja.
151225013.7_xxl
Za iduću godinu je planirano instaliranje nove linije KTL – kataforezno lakiranje koja će zadovoljiti najveće zahtjeve trajnosti lakiranja i zaštite robe. Zatim i uvođenje metod selektivne zaštite – što je jedna novina na našim prostorima.