U Općini Novi Grad održan privredni skup “Lokalno partnerstvo za ekonomski razvoj

160224154.1_mn Bila je to prilika da se analiziraju rezultati programa mjera podsticaja privredi i zapošljavanju koje je Općina Novi Grad provela u protekle tri godine s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta i otvaranja novih, razmjene iskustva, ali i da se čuje riječ privrednika.

Kako je istakao Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj strateški cilj Općine je konkurentna privreda koja će generirati nova, kvalitetna radna mjesta na području ove lokalne zajednice, te da je strateško opredjeljenje definisano “Programom pokrenimo Novi Grad zajedno” da 5 posto sredstava iz budžeta bude usmjereno u podsticaj privredi.

Ovakav način pružanja podrške privredi rezultirao je značajnim povećanje broja novih radnih mjesta (3.069), tako da je udio Općine u ukupnom trendu rasta zaposlenosti u FBiH (13.237) 23 posto u protekle tri godine.
160224154.2_mn
Tokom susreta je rečeno da u budućnosti jedna od mjera podrške privredi, biti podsticaj razvoju obrta, te da će se u narednom periodu aktivnije raditi na prekvalifikaciji radne snage, kako bi ona bila konkurentnija na tržištu rada.

Također, prezentirani su i podaci o stanju privrede na području općine Novi Grad u protekle četiri godine. Na današnjem skupu prisutnima je predstavljen i Poslovni savjet Općine Novi Grad Sarajevo, kojeg čine istaknuti privrednici, koji žive i djeluju na području Novog Grada.

Potpredsjednik poslovnog Savjeta Općine Novi Grad Erdal Trhulj prezentirao je stanje privrede u Novom Gradu. U svom izlaganju Trhulj je kazao da je u Novom Gradu aktivno 1.439 firmi, a da je ukupno registrirano 500 obrta. Istakao je da ovih 1.439 kompanija s područja Novog Grada učestvuje u cijelom prihodu u FBiH sa gotovo 3,5 milijarde KM. Osvrnuo se i na rast izvoza u 2014. godini koji je u porastu za čak 31, 6 posto u odnosu na 2012. godinu.

U sklopu ovog događaja, načelnik Semir Efendić i direktor BBI banke Amer Bukvić potpisali su ugovor o formiranju povoljne finansijske linije za privredne subjekte koji posluju na području Novog Grada. Ukupan iznos sredstava koje je BBI banka ponudila ove godine iznosi 10 miliona maraka, a 300.000 KM iz budžeta Općine ići će za sufinansiranje profitne stope, tako da će ona iznositi od 0,49 do 2,99 posto.