U Općini Novi Grad predstavljen najveći projekat Medžlisa islamske zajednice Sarajevo – izgradnja Centra za djecu i mlade IKRE

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad 10. februara je predstavljen najveći projekat Medžlisa islamske zajednice Sarajevo – Centar za djecu i mlade IKRE, koji se gradi u novogradskom naselju Zabrđe. Finansira ga Medžlis Islamske zajednice Sarajevo – džemat Zabrđe, a namijenjen je za dodatnu edukaciju i odgoj djece i mladih.

Video-prezentaciji su prisustvovali predstavnici Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, sarajevski imami, mutevelije, predstavnici džematskog i džamijskog odbora Zabrđe i predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo.

DSC_8997

Dobrodošlicu je u ime domaćina prisutnima poželio Elvir Resić, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za obrazovanje, kulturu i sport, a skupu su se obratili i glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, Safet Mešanović, predsjednik džamijskog odbora Zabrđe i građevinskog odbora centra Ikre i Adis Hasaković ispred agencije Media Content Management (MCM) kojoj je povjereno komuniciranje i promocija projekta.

Centar „Ikre“ namijenjen je za dodatnu edukaciju i odgoj djece i mladih, koji se provodi pod sloganom „Uči, radi i gradi“!

Kako je ovom prilikom naglasio Safet Mešanović, cilj je da se napravi odgojno obrazovni centar, raznolikog i bogatog sadržaja za našu djecu, mlade i odrasle. „Na taj način želimo skloniti mlade i djecu sa ulice, iz kladionica, a kao alternativu im ponuditi mjesto gdje se mogu zabaviti i obrazovati u isto vrijeme. Svjesni smo okolnosti u kojima se nalazimo i jasno nam je da su nezdravi i beskorisni sadržaji svuda oko nas, upravo zbog toga, zajedno sa svima koji će ovaj projekat prepoznati kao svoj, mi želimo izgraditi centar Ikre, kao mjesto okupljanja, učenja, odgoja, rada i druženja, na temeljima zdravih vrijednosti“, naglasio je Mešanović.

Korisnici budućeg centra dobit će mjesto koje nudi kvalitetne sadržaje za cijelu porodicu. Na prostoru od 6.503,25 kvadratnih metara Centar će ponuditi obdanište, sportske sale i terene, biblioteku, sobe za prenoćište, pozornicu na otvorenom, kancelarije i poslovne prostore, zatim stručne obuke, kurseve stranih jezika, informatike, instruktivnu nastavu, restoran, kafeteriju i još mnogo toga. Kompleks centra IkDSC_9001re sastojat će se od četiri objekta, a koji će obuhvatiti postojeći objekat-džamiju, novi centralni objekat, podzemnu garažu, novi sportsko-rekreacioni objekat, te sahat kulu.

Za kupovinu zemljišta i opremanje novih prostorija do sada je uloženo 340.000 KM. U planu je da već iduće godine korisnicima Centra na raspolaganju bude moderan restoran sa kafeterijom i divanhana.