„University Startup World Cup“: Zlatni student Elektrotehnike u Tuzli, konkurent za vrijedne nagrade

Svjetsko takmičenje ideja pod nazivom „University Startup World Cup“ je relativno mlado takmičenje koje je održava u Kopenhagenu, Danska.

student-elektrotehnikaOrganizator ovog takmičenja je „Venture Cup“ koji već 16 godina organizuju razna StartUp takmičenja po cijelom svijetu. Prošle godine je održano prvo takmičenje a učestovalo je 40 ekipa iz 25 zemalja a samog pobjednika je proglasila Danska princeza.

Ove godine je takmičenje veće, sa velikim brojem prijavljenih radova iz preko 50 zemalja svijeta. Mladi ljudi se takmiče iz 6 različitih kategorija tokom jedne sedmice. Cilj takmičenja je da poveže mlade, inovativne ljude iz cijelog svijeta te da ih spoji sa mentorima i privrednicima kako bi im pomogli u razvijanju njihove ideje.

Nagradni fond ove godine je 5000$ za pobjedika kategorije te još 20.000$ za glavnog pobjednika. Među finalistima ove godine našao se i naš Nusmir Mekić koji je prije nekoliko dana diplomirao na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli.

Nusmir je studij završio sa prosječnom ocjenom 9.75 te ima titulu „zlatni student generacije“. Studij nastavlja na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli sa nadom da će detaljnije obraditi svoju ideju o malim vjetroelektranama.

Njegova ideja pod nazivom VENus je projekat malih i jeftinih vjetroelektrana koje se montiraju na kuće i druge stambene objekte sa cijem djelomičnog ili potpunog smanjenja troškova električne energije u domaćinstvima. Ove godine je na takmičenje uvedena i nagrada Social Media Award koja pobjedniku donosi 1000$. Za dobivanje ove nagrade možete glasati na Nusmira klikom na njegov projekat VENus a zatim na Vote na sljedećem linku:

GLASAJTE OVDJE

Glasanje traje do 06.10 a glasati se može sa jedne IP adrese.