Vjetar u leđa turizmu: Iz Sarajeva direktnim letom u Dubai

Avio kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Fly Dubai uspostavila je avioliniju Sarajevo – Dubai, čime je glavni grad Bosne i Hercegovine povezan direktnom linijom sa Bliskim Istokom i zemljama Zaljeva.

Na konferenciji za novinare organizirane tim povodom danas u Sarajevu, rečeno je da je otvaranjem ove avio linije, Fly Dubai usmjeren na isporuku pristupačnih, udobnih i pouzdanih putničkih opcija na tržištima koja su ranije bila nedovoljno opslužena.

Komentirajući pokretanje direktnog leta, viši podpredsjednik komercijalnog odjela u kompaniji Fly Dubai Jeyhun Efendi kazao je da putnici sada imaju veću fleksibilnost da dođu do novih pravaca.

“Fly Dubai u 2014. godini pokrenuo je 23 nove rute, a avio linija Sarajevo – Dubai jedna je od pet novih u Jugoistočnoj Evropi. Sarajevo je važno za Fly Dubai jer je ta linija ostala nepokrivena i nije bilo konekcije između dva grada. Mnogo ljudi iz poslovne zajednice u UAE-u i na Bliskom Istoku zahtjevalo je od nas da se povežu Sarajevo i Dubai, te u skladu sa našom strategijom povezivanja nepokrivenih krajeva svijeta, a Sarajevo je dobar primjer tome, mi smo im izašli u susret”, pojasnio je za Poslovni portal ekapija.ba Efendi.

Dodao je da Fly Dubai već leti prema Beogradu, Skoplju i Zagrebu, te da je Sarajevo sada četvrta destinacija na prostoru bivše Jugoslavije za koju se odlučila kompanija iz UAE.

“Ukoliko letite iz Sarajeva prema Aziji, Australiji i Africi, logično je da idete preko Dubaija. Dubai je danas najveća svjetska raskrsnica, i povezivanjem Sarajeva sa Dubaijem, otvara se most prema 200 drugih destinacija u svijetu”, objasnio je Efendi.

 Fly Dubai imaće dva direktna leta sedmično između Dubai International Terminala 2 i Međunarodnog Aerodroma Sarajevo.

Iz Dubaija polazak aviona je ponedjeljkom i petkom u 9.45, a planirani dolazak u Sarajevo je u 13.00 sati, dok će iz Sarajeva letjeti, takođe, ponedjeljkom i petkom od 13.50, a planirano slijetanje je u 22.00 sata.

Povratna karta u ekonomskoj klasi može se rezervisati za 379 eura uključujući 20 kilograma čekiranog prtljaga, dok će u biznis klasi ona iznositi 1.400 eura sa 40 kilograma čekiranog prtljaga.

Kompanija Fly Dubai osnovana je 2008. godine i od tada je otvorila linije za 86 destinacija u svijetu, posjeduje 42 aviona nove generacije Boeing 737-800, a do 2023. godine očekuje isporuku više od 100 aviona.