Western sedla iz Orašja za svjetsko tržište

U zadnje vrijeme se ova sedla sve više traže i u našoj zemlji, a očekujem da će se taj uzlazni trend nastaviti, kazao je Mijić

1710103

Kompanija JD Saddlery jedina je u Bosni i Hercegovini, a najvjerovatnije i na cijelom području bivše Jugoslavije, koja se bavi proizvodnjom sedala, a nalazi se u Orašju. Ne prave oni obična sedla, već western sedla koja su, kako nam je kazao direktor firme Ivo Mijić, za duga jahanja, za uživanje u prirodi, a da bi nam bolje objasnio razliku između običnog i western sedla, uporedio ih je sa trkaćim motorom i čoperom.

Dobar potez

– Ovim poslom se bavimo od 2007. godine. Ideja za otvaranje jedne ovakve firme je došla iz neformalnih razgovora između privrednika Posavskog kantona i predstavnika jedne agencije iz Njemačke, nakon čega je vlasnik kompanije odlučio da dođe u Orašje.

sedla-akta-ba1

Dvoumio se između otvaranja firme u Rumuniji i u BiH, ali se na kraju odlučio za našu zemlju, zbog čega smo jako sretni, kazao nam je Mijić.
Deset godina, koliko ova firma postoji u BiH, dovoljno je da bi se moglo reći kako je otvaranje firme ovdje bio dobar potez, a zadovoljni su i vlasnik kompanije i svi radnici, a već su počeli praviti planove i za narednih deset godina.
– Radimo dosta na promociji, a naš cilj sada je da se pozicioniramo na tržištu jugoistočne Evrope. S obzirom na to da naša matična firma prodaje sedla u Njemačkoj, Holandiji, Engleskoj, Južnoj Africi, Novom Zelandu, Americi, nismo htjeli da im budemo konkurencija, nego želimo da mi prodajemo sedla na ovom tržištu, te na tržištu Turske i možda nekih arapskih zemalja, kazao je Mijić, koji je svoja sedla predstavio i na nedavno održanom Sajmu gospodarstva u Mostaru.

Svako sedlo zahtijeva određeni proces proizvodnje, a da bi se napravilo jedno dobro sedlo, potrebno je mnogo truda. Naime, kožu koju koriste dobijaju iz Meksika, to je štavljena goveđa koža od prirodnog materijala, koju sijeku mašinama na komade, a nakon toga se lijepi koža na kostur od sedla. Imaju dvije različite vrste kostura, drveni i plastični, a nakon lijepljenja kože, lijepi se i spužva, nakon čega se sve to šije, gravira… Kako je kazao Mijić, 12 zaposlenih za jedan dan napravi tri sedla u prosjeku.

Veća potražnja

– U zadnje vrijeme se ova sedla sve više traže i u našoj zemlji, a očekujem da će se taj uzlazni trend nastaviti, jer se western sedla koriste u školama jahanja, a to je sve popularnije i kod nas. U narednom periodu ćemo dosta raditi i za američko tržište, ali nam je svakako cilj da napravimo pomake na tržištu jugoistočne Evrope, da se proširimo na nova tržišta. Ostaćemo u Orašju, gdje ćemo u narednom periodu vjerovatno i malo proširiti kapacitete, ali ćemo sa tim ići postepeno, kazao je Mijić.

Cijena jednog sedla varira i kreće se od 1.200 do 1.500 eura, a ima i onih od po 2.000 eura, sve ovisno od modela, a u firmi JD Saddlery dopuštaju i kupcima da utiču na izgled sedla koje naručuju.