Završen prvi BiH GPS napredni Tracking sistem

Studio 387 najavljuje izlazak servera-klijent web, bazirane aplikacije za praćenje vozila. Proizvod su uradili domaći stručnjaci, dizajneri i programeri, a  na njemu je rađeno nekoliko godina.

Aplikacija je prvenstveno namjenjena za praćenje kamionskih flota, ali može da se koristi i za praćenje dostavnih vozila, kod javnog prevoza, taksi službi… Stručnaci koji su radili na njemu tvrde kao su primjene neograničene.

Naše rješenje dolazi zajedno i sa aplikacijom za iPhone (iOS) sistem, dok je Android aplikacija u izradi; pored toga server podržava preko 200 protokola komunikacije sa GPS uređajima ugrađenim u prevozno sredstvo.

Server aplikacija omogućuje u realnom vremenu praćenje na mapi uređaja koji su prijavljeni na server, desetine izvještaja, upozorenja i još mnogo drugih podataka koji su bitni za poslodavca, odnosno vlasnika prevoznog sredstva.

Bitna napomena u vezi ovog sistema je da je pojednostavljen za krajnjeg korisnika i da instalacija kako servera, tako i klijenata ili povezivanje sa GPS uređajem traje bukvalno pet minuta.

“Prvi smo na ovim prostorima primjenili teoriju ‘geo-fencing’ u praksi, tako da sada vlasnik vozila može da postavi alarme ako vozilo/uređaj iziđu van zadate ograde (fence) na mapi, koji vlasnik postavi na taj način se vrši kontrolisano kretanje vozne jedinice unutar zadanih parametara, te se vrši ušteda”, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Tu su i ostali elementi, kao što je: izračunavanje optimalne rute kretanja, pozicioniranje, triangulacija ceste (informacije o tome šta se “nalazi ispred”) i još mnogo toga.

“Nadamo se da će ovaj i ovakvi projekti da pokažu da Bosna i Hercegovina nije nikakva ‘izgubljena zemlja’, već dio napretka, obrazovanih mladih ljudi i generalno – budućnosti.”

Iz 387 najavljuju da će ovaj sistem biti uskoro u prodaji na njemačkom i holandskom tržištu, te se nadaju da će svoje mjesto naći i kod kupaca u BiH.