Zrak stvara uslove za sklapanje novih ugovora sa inozemnim partnerima

Predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo načelnik Semir Efendić i Džemaludin Kahrović, šef Odsjeka za privredu, posjetili su 1. decembra, firmu „Zrak“ d.d., gdje su sa rukovodstvom firme obišli proizvodne kapacitete ovog preduzeća.

DSC_3168

Cilj posjete je bio obilazak 15 pripravnika, koji su kroz podršku iz budžeta Općine Novi Grad za prekvalifikaciju za deficitarna zanimanja, angažirani u ovoj firmi, u okviru programa podsticaja privredi i zapošljavanju u općini Novi Grad.

Tom prilikom sa rukovodstvom „Zraka“ razgovarano je o nastavku saradnje i razvojnim perspektivama Zraka, kao jedine firme iz oblasti namjenske industrije u Novom Gradu.

Ovom prilikom vršilac dužnosti „Zraka“ Senad Imamović izrazio je zahvalnost rukovodstvu Općine Novi Grad Sarajevo koja već duži period nastoji da spasi ovu firmu i omogući da se sačuva ovo veoma važno preduzeće.

U tom nastojanju, kako je istaknuto, postignuti su značajni rezultati, a prije svega važna stvar je da je u firmi „Zrak“ uz podršku ove lokalne zajednice počelo da radi 15 pripravnika, koji su bili na Birou za zapošljavanje, a koji uče od veoma iskusnih majstora iz oblasti proizvodnje optike.

Osim toga, zahvaljujući ovoj podršci, pored već potpisanih ugovora sa domaćim kompanijama, stvaraju se pretpostavke za sklapanjem novih ugovora sa inozemnim partnerima, što može dovesti do otvaranja novih radnih mjesta u preduzeću „Zrak“.